Colagenul – importanta si beneficii

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteina fibroasa pe care o gasim in: piele, tendoane, ligamente, cartilaje, oase si dinti.

Reprezinta aproximativ 25% din totalul proteinelor din corpul uman, in acesta gasindu-se mai mult de 28 de tipuri de colagen.

Functii ale colagenului:

  • Structura pielii:

Colagenul este o componenta esentiala a structurii pielii. Este responsabil pentru mentinerea elasticitatii si fermitatii acesteia, ceea ce ajuta la prevenirea aparitiei ridurilor si a liniilor fine.

  • Hidratare:

Colagenul poate atrage si retine moleculele de apa, contribuind astfel la hidratarea pielii. O piele bine hidratata este mai ferma, mai catifelata si mai sanatoasa.

  • Repararea tesuturilor:

Colagenul ajuta la repararea tesuturilor si la vindecarea ranilor. Acesta poate fi util in vindecarea ranilor cutanate si a leziunilor, contribuind la regenerarea celulelor pielii.

  • Prevenirea imbatranirii pielii:

Pe masura ce imbatranim, nivelurile de colagen din piele scad, ceea ce poate duce la aparitia semnelor de imbatranire precum ridurile si pierderea elasticitatii. Suplimentarea cu colagen poate ajuta la mentinerea nivelurilor optime si la prevenirea acestor semne de imbatranire prematura.

  • Reducerea impactului razelor UV:

Colagenul protejeaza pielea de efectul radiiatiilor UV, ajutand la prevenirea premature a imbatranirii pielii si la scaderea riscului cancerului de piele.

  • Promovarea productiei de colagen:

Consumul de colagen poate stimula propriul corp sa produca mai mult colagen, contribuind astfel la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii pe termen lung, astfel apar si modificarile colagenului dermic datorate inaintarii in varsta.

  • Sprijina vindecarea ranilor
  • Ajuta la formarea de noi capilare (angiogeneza)
  • Faciliteaza contactul dintre trombocite si factorii de coagulare (hemostaza)
  • Controleaza migrarea si sinteza multor proteine ​​

Dermul nostru este alcatuit din colagen de tip I (50-80%), de colagen de tip III (10-15%), elastina (2%) si fibroblaste.

Colagenul ajuta la mentinerea fermitatii, tonusului si elasticitatii pielii. Fibroblastele sunt principalele celule responsabile de productia de fibre de colagen.

Exista mai multe moduri de a obtine colagenul necesar pentru a beneficia de aceste efecte. Acestea includ:

  • consumul de suplimente alimentare pe baza de colagen,
  • utilizarea produselor de ingrijire a pielii care contin collagen,
  • adoptarea unei diete bogate in alimente care stimuleaza productia de colagen, cum ar fi: carnea, pestele, ouale, fructele de mare, legumele cu frunze verzi si fructele bogate in vitamina,
  • un stil de viata sanatos, care include: o hidratare adecvata, evitarea fumatului si protejarea pielii impotriva expunerii excesive la soare, poate contribui la mentinerea sanatatii pielii si a nivelurilor optime de colagen.

Pe masura ce inaintam in varsta, colagenul nostru se schimba. Productia de colagen de catre fibroblaste scade si fasciculele de colagen sunt fragmentate. Nivelul metaloproteinazelor va creste datorita radiatiilor ultraviolete si degradarea colagenului va fi accelerata. Astfel, grosimea pielii se va modifica odata cu inaintarea in varsta, fiind redusa cu 20%.

Pentru intinerirea pielii, pierderea de colagen trebuie compensata. Lichidele si cremele nu pot transporta colagenul catre celelalte organe, mentionate mai sus. Astfel, procedurile minim invazive sunt utile pentru reactivarea fibroblastelor.

Procedurile pe baza de colagen s-au dovedit a fi un tratament eficient pentru transferarea colagenului direct la organe si pentru intinerirea dermului. Cu toate acestea, timpul de observare a rezultatelor este prelungit, nu imediat, ca in cazul botoxului.