Videdermatoscopia full Body

Ce este dermatoscopia digitala?

 

Dermatoscopia este o metoda de diagnostic moderna, non-invaziva, prin care pot fi examinate in detaliu leziunile cutanate. Instrumentul medical numit dermatoscop este format dintr-un sistem de lentile la care este atasata o sursa de lumina polarizata si nepolarizata, obtinand o imagine marita de 10 ori ce permite evidentierea unor structuri ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber sau cu lupa obisnuita.

Dermatoscopia digitala se bazeaza pe acelasi principiu, insa ofera o putere de marire mai mare, de 15 pana la 150 de ori, cu vizualizarea unor detalii mult mai precise.

Examenul dermatoscopic creste foarte mult acuratetea diagnosticului clinic, si incadreaza leziunea examinata in una dintre urmatoarele categorii:

  • leziune benigna
  • leziune suspecta ce necesita monitorizare la un anumit interval (de regula 3 sau 6 luni)
  • leziune pentru care se indica excizie chirurgicala cu examen histopatologic

Dermatoscopia nu poate preciza diagnosticul cu acuratete de 100%, acesta fiind stabilit doar in urma examenului histopatologic.

Ce presupune fotografierea intregului corp?

Videodermatoscopia digitala cu fotografierea intregului corp (full-body) este o investigatie utila in detectarea precoce a cancerului de piele, in special la pacientii cu risc inalt.

Medicul sau o asistenta instruita special in acest scop vor capta imagini cu intreaga suprafata cutanata. Aceste imagini vor fi inregistrate si pastrate ca punct de referinta pentru examinarile ulterioare. Ele pot fi stocate in software-ul aparatului, le puteti primi in raportul printat sau va pot fi trimise pe email, intr-un fisier protejat de parola.

Medicul dermatolog poate apoi sa compare fotografiile de la o vizita la alta, pentru a depista cat mai devreme aparitia unor leziuni noi, suspecte, sau a unor modificari ale alunitelor existente.

Cine ar trebui sa efectueze harta dermatoscopica full-body?

Videodermatoscopia digitala cu harta alunitelor este recomandata persoanelor care au:

  • peste 50 de alunite
  • numeroase alunite care au dimensiuni mari, culori sau forme neobisnuite, neregulate
  • alunite pe spate, care sunt greu de urmarit
  • istoric de melanom
  • istoric in familie (mai mult de 3 rude cu melanom)
  • piele deschisa la culoare care a suferit arsuri solare severe sau repetate
  • tratament imunosupresor
  • transplant de organ

Care sunt beneficiile dermatoscopiei full-body?

 Dermatoscopia full-body poate ajuta in depistarea precoce a melanomului cutanat.

  • Pielea va fi examinata in totalitate, iar fotografiile vor servi ca punct de referinta pentru controalele ulterioare.
  • Se va realiza harta dermatoscopica, cu identificarea pozitiei leziunilor ce vor fi monitorizate.
  • Comparand imaginile de la o vizita la alta, se pot depista cu usurinta leziunile nou aparute, sau modificarile alunitelor existente, ceea ce permite depistarea melanomului intr-un stadiu incipient, cu sanse mult mai mari de vindecare.
  • Pe de alta parte, permite si evitarea exciziilor chirurgicale ce nu sunt necesare, in cazul identificarii unor caracteristici benigne ale leziunilor.

Exista riscuri asociate acestei investigatii?

  • Nicio metoda de screening pentru cancerul cutanat nu are acuratete de 100%, dar harta dermatoscopica este una dintre cele mai performante disponibile la ora actuala. Totusi, si ea are anumite limitari.
  • Melanomul poate sa apara si in zone ascunse, care nu au fost fotografiate, precum zona genitala sau scalp.
  • Melanomul incipient poate sa arate initial ca o leziune benigna, inofensiva si poate sa nu fie depistat in cadrul respectivei examinari. Pe de alta parte, o leziune poate sa prezinte caracteristici suspecte la examinarea dermatoscopica, insa dupa excizie si examen histopatologic sa se confirme natura benigna a acesteia.
  • De asemenea, prezenta unor tatuaje poate influenta capacitatea de detectie a modificarilor aparute sau calitatea imaginilor captate, in cazul unor leziuni cutanate aparute in zona tatuajului.

– Fotografierea intregului corp implica si anumite aspecte legate de intimitate, avand in vedere ca vor fi captate imagini ale intregului corp, purtand doar lenjerie intima.

Exista protocoale stricte pentru stocarea acestor imagini, fiind protejate de o parola si nefiind distribuite altor persoane.

Inainte de examinare, va trebui sa semnati un formular pentru a confirma ca sunteti de acord cu fotografierea si ati fost informat despre modalitatea de pastrare a imaginilor.

Cum se desfasoara examinarea?

 Dermatoscopia cu fotografierea intregului corp este complet neinvaziva si nedureroasa. Aceasta se efectueaza in cabinet cu echipament specializat, in conditii adecvate de iluminare.

Veti semna un formular de consimtamant, vi se va explica cum vor fi stocate imaginile si cum trebuie sa va pozitionati pentru examinare. Va trebui sa va dezbracati complet (putand ramane doar in lenjerie intima). Veti sta in picioare in fata aparatului timp de cateva minute, schimband pozitia la indicatia examinatorului pentru a capta imagini din fiecare unghi (fata, spate, profil stanga, profil dreapta).

In partea a doua a examinarii, veti sta asezat sau intins pe canapeaua de consultatii, iar medicul va examina leziunile individual cu sonda videodermatoscopului pentru a obtine imagini detaliate (cu marire optica de 15x pana la 150x) si a identifica precis localizarea acestora, suprapus peste imaginile captate in prima parte a examinarii, cu realizarea hartii dermatoscopice.

La finalul examinarii veti primi un raport cu imaginile captate. Medicul dermatolog va analiza apoi comparativ toate imaginile, integrand si cu istoricul si contextul clinic si va redacta un raport complet, indicand daca exista leziuni ce necesita monitorizare pe termen scurt sau excizie chirurgicala.

Cum sa va pregatiti pentru examinarea dermatoscopica full-body?

  • Nu folositi produse autobronzante cu 2-4 saptamani inainte de examinare
  • Pielea trebuie sa fie curata, fara creme, lotiuni sau machiaj
  • Purtati lenjerie intima in care sa va simtiti confortabil si care sa ofere in acelasi timp o vizualizare cat mai buna a pielii.