Ce este hiperhidroza?
Hiperhidroza este o afectiune medicala caracterizata prin transpiratie excesiva in mod regulat si nejustificat din punct de vedere fiziologic. Aceasta transpiratie excesiva poate fi prezenta la nivelul intregului corp sau poate fi localizata in anumite zone, cum ar fi: palmele, axilele, talpile sau zona inghinala.
Cauzele hiperhidrozei palmare si plantare
In cele mai multe cazuri, hiperhidroza este declansata de starea emotionala si este accentuata de caldura.
Alte cauze ale acestei afectiuni sunt de natura:
- neurologica;
- endocrina;
- infectioasa.
Simptome hiperhidroza palmara si plantara
Cel putin odata pe saptamana, daca apare un episod de transpiratie excesiva a mainilor/ picioarelor, acesta este un semn de hiperhidroza. Trebuie sa apelezi de urgenta la ajutorul unui medic daca apar, alaturi de transpiratia excesiva, si simptome precum: frisoane, ameteli, greata, febra. Este posibil sa fie vorba despre o afectiune serioasa.
Pentru diagnosticarea si tratarea hiperhidrozei trebuie sa apelezi la medic daca transpiratia excesiva iti afecteaza calitatea vietii, daca incepi sa transpiri abundent in mod subit ori daca transpiri foarte tare in timpul noptii, fara sa existe un motiv evident pentru care acest lucru se intampla.
Diagnosticare hiperhidroza palmara si plantara
Istoricul tau medical si un examen fizic sunt suficiente pentru diagnosticarea hiperhidrozei. Diagnosticul poate fi insa confirmat si printr-o reactie pe care o are combinatia de iod si amidon atunci cand intra in contact cu transpiratia, determinand inegrirea pielii.
Tratament hiperhidroza palmara si plantara
Medicul dermatolog este cel mai in masura sa iti recomande un tratament potrivit pentru ca rezultatele tale sa fie cele dorite. De regula, tratamentul include:
- deodorante care contin aluminiu sau clorura de aluminiu;
- antiperspirante care contin clorura de aluminiu hexahidratat;
- tratament pe baza de medicamente anticolinergice, care reduc transpiratia;
- injectarea toxinei botulinice in zona palmelor si a talpilor – o procedura destul de dureroasa;
Antiperspirante pe baza de aluminiu – acestea functioneaza prin sigilarea glandelor sudoripare, astfel incat corpul sa nu mai produca transpiratie. Medicul poate recomanda unele antiperspirante fara prescriptie medicala sau cu reteta. Antiperspirantele mai puternice pot ajuta mai mult, dar sunt mai susceptibile sa provoace efecte secundare, cum ar fi iritatia pielii.
- medicamente orale;
- servetele speciale;
- schimbari ale stilului de viata. Unele schimbari in stilul de viata (cum ar fi dusuri mai dese sau purtarea hainelor din tesaturi respirabile) pot usura simptomele minore de hiperhidroza.
- iontoforeza, doar in unele cazuri. Pentru aceasta procedura, mainile sau picioarele se pun intr-o cada mica, cu apa de la robinet. Un dispozitiv special emite un curent electric scazut prin apa, blocand in timp glandele sudoripare. Fiecare tratament dureaza 10 pana la 20 de minute. Este posibil sa ai nevoie de tratamente repetate. Iontoforeza este nedureroasa, provoaca cel mult o usoara senzatie de furnicaturi. Se poate realiza acasa si in cabinetele medicilor dermatologi dotati cu un aparat. Acest tratament este de lunga durata. Sunt necesare mai multe sedinte pentru a initia tratamentul, apoi pentru a-si mentine efectele pe termen lung. La inceput, sunt necesare trei pana la sase sedinte pe saptamana, urmate de o data sau de doua ori pe saptamana in faza de intretinere. O imbunatatire poate fi observata de obicei dupa aproximativ zece sedinte. Pentru rezultate este important sa ai sedinte regulate.Contraindicatii la iontoforeza: iontoforeza nu poate fi prescrisa in caz de sarcina, sau daca persoana are un stimulator cardiac, o proteza sau un dispozitiv intrauterin metalic. Daca ai vreun dubiu, nu ezita sa discuti cu medicul tau.
- remedii naturiste.
Complicatii hiperhidroza
Hiperhidroza poate cauza anumite complicatii in functie de gradul si durata afectiunii. Unele dintre complicatiile asociate cu hiperhidroza includ:
- Infectii ale pielii – transpiratia excesiva poate duce la cresterea bacteriilor si fungilor pe piele, ceea ce poate duce, in continuare, la aparitia de infectii ale pielii, cum ar fi tinea cruris sau piciorul de atlet.
- dificultati in activitatile zilnice;
- mirosuri neplacute;
- probleme emotionale – anxietate si depresie din cauza jenei si stresului asociat cu afectiunea.
- probleme de socializare
Se poate preveni hiperhidroza?
Hiperhidroza primara, care este cauzata de o hiperactivitate a glandelor sudoripare si nu are o cauza cunoscuta, nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a reduce frecventa si intensitatea transpiratiei excesive in cazul hiperhidrozei secundare sau pentru a preveni aparitia acesteia.
Unele dintre aceste masuri preventive pot include:
- Evitarea alimentelor si bauturilor care pot agrava hiperhidroza, cum ar fi alimentele picante sau bauturile care contin cofeina ori alcool.
- Purtarea unor haine care permit pielii sa respire, cum ar fi cele din bumbac sau alte materiale naturale.
- Evitarea temperaturilor ridicate si a umiditatii, prin statul in locuri cu aer conditionat, un mic ventilator purtat in geanta pentru a fi folosit pe strada sau in mijloacele de transport sau purtarea unei umbrele in timpul zilelor toride de vara.
- Folosirea de antiperspirante sau deodorante eficiente, care pot reduce transpiratia excesiva in anumite zone ale corpului.
- Reducerea nivelului de stres prin exercitii de relaxare si meditatie, deoarece stresul poate agrava hiperhidroza.