Ce sunt verucile vulgare?
Verucile vulgare, denumite in limbajul comun ”negi”, reprezinta leziuni localizate la nivelul epidermului, determinate de infectia cu anumite tulpini de HPV (papiloma virus uman). Exista peste 100 de tulpini ale acestei familii de virusuri ce determina diferite tipuri de leziuni muco-cutanate. Tulpinile responsabile pentru aparitia cancerului de col uterin sunt complet diferite si vom discuta despre ele intr-un articol separat.
Cum putem contacta virusul?
Virusul patrunde in epiderm prin zone in care bariera cutanata este intrerupta, localizandu-se apoi la nivelul keratinocitelor bazale, unde se replica si migreaza odata cu celulele epidermale catre suprafata pielii.
Contaminarea se realizeaza prin:
– contactul direct cu leziunile unei persoane infectate – inclusiv contact sexual in cazul vegetatiilor localizate genital!
– autoinoculare – spre exemplu, raspandirea verucilor de la nivelul unei maini la cealalta
– contact cu obiecte contaminate (bazine de inot, instrumente de manichiura nesterilizate, incaltaminte, etc)
Transmiterea virusului este facilitata de prezenta unor leziuni ale tegumentului (mici taieturi, rani).
Leziunile apar mai frecvent si in numar mai mare la persoane cu status imun scazut – sub tratament imunosupresiv sau cu anumite afectiuni precum limfoame, leucemii, HIV.
Verucile vulgare pot sa dispara de la sine la pacientii cu sistem imunitar normal:
- 20-30% dispar in 6 luni
- 50% dispar in 12 luni
- 66% dispar in 2 ani
Ce tipuri de veruci exista?
- Veruci vulgare – debuteaza ca leziuni foarte mici, cat o gamalie de ac, de culoarea pielii, translucide si cresc in dimensiuni in cateva saptamani sau luni si capata o suprafata verucoasa. Pot prezenta puncte negre ce reprezinta vasele capilare trombozate. Cel mai frecvent apar pe maini, dar pot sa apara in orice zona a corpului (care intra in contact cu virusul), inclusiv pe mucoase. Sun intalnite mai ales la copii cu varste intre 12 si 16 ani.
- Veruci filiforme – sunt excrescente subtiri, alungite, digitiforme ce apar in special la nivelul fetei si gatului.
- Veruci plane – sunt papule discrete, de dimensiuni mici (1-3 mm), de culoarea pielii sau cafenii ce apar la nivelul fetei, gatului, antebratelor si mainilor.
- Veruci plantare sau palmare – sunt verucile localizate la nivelul talpilor sau palmelor – pot fi elevate sau plane (caz in care leziunea creste in profunzime si determina durere la presiune).
- Condiloame acuminate – formatiuni vegetante de consistenta moale, friabile ce apar la nivel genital.
Ce metode de tratament exista?
Terapia keratolitica este utilizata cel mai frecvent, prezentand reactii adverse minime si putand fi aplicata cu usurinta de pacient la domiciliu. Formulele medicamentoase cu acid salicilic sunt disponibile in farmacii si fara prescriptie medicala, insa este important sa se respecte regulile de aplicare: Solutia se aplica strict pe leziune, fara a depasi marginile leziunii, intrucat tegumentul din jur se poate irita. Tratamentul trebuie aplicat cu perseverenta pentru a putea indeparta complet virusul.
Crioterapia cu azot lichid presupune inghetarea leziunilor, in una sau mai multe sedinte, in functie de marimea verucilor.
Podofilina se foloseste in special pentru condiloamele genitale. Are potential iritant, de aceea trebuie indepartata dupa aproximativ 4 ore de la aplicare.
Aldara (Imiquimod) este o substanta cu proprietati antivirale si antitumorale. Se aplica de 3 ori pe saptamana, de seara pana dimineata, apoi se indeparteaza cu apa si sapun. Durata tratamentului este de maxim 16 saptamani. Iritatia locala si eritemul (inrosirea zonei) sunt efecte secundare normale ce indica un bun raspuns imun.
Pentru leziunile de dimensiuni mari se poate apela si la terapia chirurgicala.