Ce este crioterapia?

Crioterapia

Ce este crioterapia?

Crioterapia este o metoda de tratament moderna ce foloseste principiul inghetarii tesuturilor. Azotul lichid la o temperatura foarte joasa este aplicat cu precizie la nivelul leziunilor cutanate, determinand formarea de cristale de gheata in interiorul celulelor, denaturarea proteinelor si enzimelor urmate de necroza. Se obtine practic distrugerea controlata a tesutului nedorit, acesta urmand a fi inlaturat in mod natural de catre organism cu vindecarea tegumentului subiacent.

Pentru ce tipuri de leziuni poate fi folosita?

Prin crioterapie pot fi tratate multiple tipuri de leziuni benigne: afectiuni virale (veruci/negi, condiloame ano-genitale, molluscum contagiosum), angioame, papiloame, keratoze seboreice. De asemenea pot fi tratate leziunile precanceroase precum keratozele actinice, provocate de expunerea indelungata la soare si chiar epitelioame bazocelulare (o forma de cancer cutanat), la pacientii la care, din diferite motive, nu se poate opta pentru excizie chirurgicala.

De asemenea, indicatiile crioterapiei pot fi extinse si pentru o serie de alte probleme dermatologice, efectele terapeutice fiind demonstrate si pentru  ameliorarea cicatricilor hipertrofice sau cheloide, pentru inlaturarea petelor hiperpigmentate (pete de varsta, melasma sau masca de sarcina, hiperpigmentari postinflamatorii) si chiar pentru stimularea cresterii parului in caz de pelada (alopecie areata).

Nu este indicata pentru formatiuni cutanate alcatuite din melanocite – atat benigne (nevi melanocitari, cunoscuti ca alunite) cat si maligne (melanom).

Care sunt avantajele acestei proceduri?

Crioterapia cu azot lichid este o procedura rapida, putand fi tratate mai multe leziuni in cursul unei singure sedinte, timpul de aplicare fiind de 10-30 secunde in functie de tipul leziunii. Nu este nevoie de o pregatire prealabila, nu necesita injectare de anestezic local, intrucat este nedureroasa sau cu disconfort minim. Este acceptata usor de catre copii, intrucat nu implica utilizarea acelor, fiind indicata de exemplu pentru tratarea verucilor vulgare (negilor) sau a leziunilor de molluscum contagiosum. Recuperarea este rapida, cu rezultate cosmetice foarte bune.

Poate fi folosita pe orice zona a corpului, inclusiv in zona genitala, faciala, pe mucoasa orala sau zone in care alte proceduri ar fi dureroase sau ar avea risc de cicatrici hipertrofice. Se poate efectua in siguranta si la persoanele varstnice, care pot prezenta riscuri sau contraindicatii pentru alte metode de tratament.

De asemenea, un alt avantaj important este faptul ca se poate efectua si la femeile insarcinate, fiind metoda de tratament preferata in cazul condiloamelor ano-genitale aparute pe perioada sarcinii.

In ce consta practic procedura si cat dureaza?

Azotul lichid este aplicat cu ajutorul unui dispozitiv special sub forma de flacon presurizat, fie prin pulverizare (spray), fie prin contact direct cu tesutul. In functie de grosimea si diametrul leziunii ce urmeaza sa fie tratata, se adapteaza varful dispozitivului pentru o aplicare cat mai precisa, iar formatiunea va fi inghetata pana cand se observa cu ochiul liber ca zona devine alba si ferma. Durata de aplicare este in general de 10-30 de secunde pentru o leziune, fiind particularizata de la caz la caz. Pentru leziunile de grosime mai mare, se efectueaza doua cicluri, asteptand dezghetarea leziunii si repetand aplicarea.

Pentru anumite tipuri de leziuni, precum veruci vulgare sau keratoze seboreice de dimensiuni mai mari, pot fi necesare mai multe sedinte la interval de 2-4 saptamani.

Este intr-adevar lipsita de durere?

In timpul aplicarii, procedura nu este dureroasa, insa in momentul in care se ajunge la inghetarea straturilor mai profunde poate aparea o usoara senzatie de disconfort sau durere minima. Apoi, in functie de reactia locala poate persista o usoara senzatie de arsura, de sensibilitate a zonei tratate.

Persoanele care sunt mai sensibile la durere pot aplica o crema anestezica cu 30-60 de minute inainte de procedura sau pot lua un analgezic usor.

Cum decurge perioada de recuperare?

Recuperarea este rapida, si nu necesita precautii speciale. Nu este nevoie de pansament local, decat in zonele supuse frictiunii. Zona tratata se inroseste si se umfla imediat dupa tratament. In multe cazuri poate sa apara o bula cu lichid clar sau rosu/violaceu (datorita sangerarii in interiorul leziunii), aceasta fiind o evolutie normala. In cateva zile se formeaza o crusta, ce se va desprinde de la sine in 1-4 saptamani.

Ce riscuri exista?

Crioterapia este considerata o procedura cu riscuri minime. Pot sa apara uneori modificari de pigmentare (hipopigmentari sau hiperpigmentari), in special la persoanele cu o piele mai inchisa la culoare. In acest caz, pentru a evita cicatricile, semnele definitive, este de preferat sa se efectueze o inghetare mai superficiala, urmata de o alta sedinta de tratament. La fel, si in cazul zonelor cu foliculi pilosi, o inghetare prea profunda sau prelungita poate duce la alopecie permanenta (pierderea parului).

Este foarte importanta experienta medicului care efectueaza procedura, pentru a minimaliza reactiile adverse.

Exista situatii in care crioterapia este contraindicata?

Da, crioterapia este contraindicata in cazul nevilor sau melanomului. Leziunea care urmeaza sa fie tratata trebuie sa fie corect diagnosticata. Daca aspectul nu este caracteristic si exista cea mai mica suspiciune asupra naturii leziunii, se indica dermatoscopie sau chiar biopsie cutanata.

De asemenea, crioterapia nu se recomanda in cazul anumitor afectiuni exacerbate de expunerea la frig, precum: sindrom Raynaud, urticaria la rece, crioglobulinemie.

Poate fi efectuata in orice perioada a anului?

Da, cu mentiunea ca, pe perioada verii, expunerea la soare a leziunilor tratate poate duce la hiperpigmentari postinflamatorii. Dar procedura se poate efectua si vara, ulterior protejand zona expusa cu haine sau crema de protectie solara.

 

Dr. Ioana Negoita-Tiu

Medic specialist Dermatovenerologie