Fiecare tip de colagen este alcatuit din trei lanturi alfa bazate pe aranjamente regulate ale aminoacizilor: glicina, prolina, hidroxiprolina si hidroxilizina, cu un reziduu de glicina la fiecare a treia pozitie.
Colagenul poate fi considerat o glicoproteina deoarece unele dintre reziduurile sale de hidroxilizina sunt covalente legat (legatura glicozidica) la o molecula de carbohidrati. Procesele anabolice predomina in collagen in timpul cresterii si dezvoltarii corpului (precum si in patologiile cicatrici si fibrotice) dar lent, intr-un ritm direct proportional pe masura ce corpul imbatraneste, ceea ce duce la fragmentare, dezorientare si crestere a rigiditatii fibrilelor. Aceasta teorie este sustinuta de date experimentale care demonstreaza ca colagenul devine din ce in ce mai insolubil cu varsta. Repararea tesuturilor deteriorate si formarea asociata de noi ECM nu sunt singurele functii recunoscute ale colagenului.
De asemenea, joaca un rol cheie in procesele de regenerare, luand parte in multe functii celulare diferite. Rolurile cel mai frecvent atribuite colagenului in regenerarea tesuturilor sunt cele asociate cu o actiune precoce si o actiune tardiva. Colagenul si fragmentele derivate din acesta defalcarea regleaza multe functii celulare. Printre acestea de importanta primordiala este:
- proliferarea celulara si sinteza,
- diferentierea si migrarea unui anumit numar de proteine.
Putem afirma astfel ca colagenul joaca un rol cheie in toate fazele regenerarii tisulare.
Bioregenerarea dermo-conectiva
Scopul acestui proces este regenerarea structurala atat prin intermediul unei reactii fiziologice, cat si printr-o cantitate suficienta de substante chimice.
- stimulare mecanica pentru a declansa o reactie regenerativa fara a duce la cronice sau granulomatoase;
- inflamatie, atat sustinand, cat si relaxand pielea.
Colagenul de tip I exercita o actiune mecanica asupra fibroblastelor, care sunt astfel stimulate sa produca noi ECM si, prin urmare, colagen, elastina si glucozaminoglicani endogeni noi.
Acest proces, prin intermediul caruia celulele regleaza proprietatile mecanice ale mediului lor, transforma impulsurile mecanice in semnale biochimice si astfel duce la:
- depunere, rearanjare sau indepartare;
- mentinerea formei si a functiei.
Prin urmare, scopul final al interconexiunilor complexe celula-matrice-celula din tesutul conjunctiv este sa dezvolte si mentine homeostazia pentru a promova si prelungi integritatea structurala si functionala a tesutului. De aceea vorbim de bioregenerare dermo-conjunctiva.
Actiunea colagenului Nithya fidel reproduce procesul fiziologic de regenerare a ECM, creand preconditiile necesare pentru restabilirea starii