Dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune destul de frecventa ce apare in copilarie, de obicei dupa varsta de 3-6 luni, fiind caracterizata de o senzatie de mancarime (prurit) ce conduce la grataj (scarpinat) si aparitia unor modificari cutanate.

De obicei se observa zone de tegument uscat, rosu sau uneori violaceu la nivelul pliurilor sau obrajilor (la bebelusi), zone fisurate in spatele urechilor, leziuni zemuinde sau crustoase.

Are o evolutie cronica in pusee, avand perioade de ameliorare ce alterneaza cu perioade de agravare, declansate de anumiti factori.

Desi, in general, dermatita atopica tinde sa se agraveze pe perioada iernii (datorita aerului uscat si rece), este posibil sa apara pusee si pe perioada verii, determinate de supraincalzire, transpiratie sau clorul din apa din piscina.

Schema de tratament este una individualizata pentru fiecare pacient in parte, luand in considerare varsta, distributia si aspectul leziunilor, tratamentele urmate, printre agentii terapeutici utilizati numarandu-se dermatocorticoizii si inhibitorii de calcineurina.

Insa este bine sa cunoastem o serie de masuri generale pe care le putem aplica si care pot ameliora semnificativ aspectul leziunilor.

– Emolierea cutanata – este important sa se aplice o crema hidratanta fara parfum de 2 ori pe zi, pentru a reface bariera cutanata.

– Dusuri scurte cu apa calduta, nu fierbinte! Dupa baie pielea se tamponeaza usor cu prosopul, nu se sterge viguros, si se aplica imediat crema emolienta, sau, dupa caz, dermatocorticoidul recomandat de medicul dermatolog.

– Mentinerea unei temperaturi si umiditati adecvate in camera de dormit.

– Haine din fibre de bumbac, lejere. Pentru spalarea acestora se va utiliza un detergent special neparfumat (din farmacii).

La piscina sau la mare

La nivelul leziunilor active poate sa apara o senzatie de usturime sau de intepatura, care de obicei se amelioreaza dupa cateva zile, insa:

  • Inainte de a face baie in piscina sau mare se pot aplica creme bariera, care au un efect de scut protector impotriva agentilor iritanti;
  • dupa baie, pielea se va clati cu apa proaspata si se va tampona usor cu prosopul (de preferat un prosop care nu a fost uscat la aer in mediul exterior, orice alergen sau polen prezent pe acesat putand declansa inflamatie locala);
  • se utilizeaza in continuare produse dermatocosmetice adaptate (geluri de dus blande din gama pentru piele atopica, creme emoliente si protectie solara fara parfum).