Ce este epilarea cu IPL?
IPL (lumina intens pulsata) – principiu folosit intr-o gama larga de metode aplicate de medicii esteticieni, cum ar fi tratarea leziunilor vasculare sau a celor pigmentare, precum si a acneei. Epilarea progresiv definitiva este un procedeu cosmetic ce are de profitat si el din plin de evolutia tehnologiei IPL, datorita efectelor foarte bune.
Modul in care functioneaza un aparat pentru epilare IPL – acesta emite un impuls luminos care tinteste pigmentul din firul de par. Odata absorbita lumina, ea este transformata in caldura, care suprima radacina firului de par.
Avantajele si utilitatea metodei:
Potrivit unui studiu publicat de Springer London, epilarea definitiva nu prezinta niciun risc de aparitie a cancerului de piele. Delicata cu pielea sensibila, tehnologia poate fi folosita cu incredere pentru indepartarea parului din zonele aflate sub linia gatului, cum ar fi picioarele, zona axiala, zona inghinala, bratele sau abdomenul. Odata distruse, in urma sedintelor efectuate periodic si la intervale de timp bine stabilite, firele de par nu vor reaparea.
Ce actiune are epilarea cu IPL?
La fel ca alte tratamente pe baza de lumina, epilarea cu IPL depinde de anumite conditii pentru a-si demonstra pe deplin eficienta. Particularitatile acestei tehnologii iti indica modul in care o vei putea folosi, pentru a obtine rezultatele la care speri.
- In functie de culoarea parului
La fel cum lumina soarelui este absorbita mai puternic de obiectele inchise la culoare care sunt lasate vara in spatiu deschis, parul intens pigmentat va raspunde cel mai bine la tratamentul cu IPL. Eficienta tehnologiei asupra parului negru, saten si blond inchis natural este recunoscuta, dar daca ai par roscat, blond deschis sau alb, ai putea sa te orientezi catre metodele de epilare clasice.
- In functie de nuanta pielii
Contrastul puternic dintre tenul deschis si parul negru este cel mai bun pentru functionarea adecvata a tehnologiei de epilare cu IPL. Insa pielea maslinie sau proaspat bronzata nu raspunde la fel de bine la tratament si chiar ingreuneaza procedura. Mai mult, acest tip de epilare nu garanteaza niciun efect in cazul combinatiei dintre ten inchis si par de culoare foarte deschisa.
Cum te pregatesti de epilare?
Primul pas pe care trebuie sa-l faci, inainte de folosirea acestui procedeu de epilare, este o vizita la dermatolog, pentru a afla daca particularitatile tenului tau ti-ar putea crea probleme.
Inainte de a-ti rezerva timpul necesar unei sedinte de epilare, este foarte important sa nu fi trecut mai putin de patru zile de cand ai fost la solar sau de cand ai facut plaja.
Un tratament cu antibiotice, de cel putin sapte zile, te va obliga sa astepti o perioada echivalenta pentru a putea folosi epilarea cu IPL.
Aplicarea uleiurilor de corp sau sedintele de peeling sunt total nerecomandate inainte de epilare, pentru ca reduc sansele de reusita ale procedeului.
Discuta cu medicul despre tratarea sau calmarea foliculitei, in cazul in care aceasta este prezenta, si bucura-te ca, datorita epilarii IPL aceasta va deveni o amintire.
Cum iti protejezi pielea in timpul epilarii?
Au trecut de mult vremurile in care epilarea insemna durere. Pentru a evita orice experienta neplacuta in timpul procedeului, vei seta corect, de la bun inceput, intensitatea aparatului, in functie de gradul tau de suportabilitate. Alunitele sau tatuajele reprezinta puncte vulnerabile ale pielii tale, deci va trebui sa le acoperi cu un creion dermatograf sau cu plasturi, pentru a evita riscul de aparitie a arsurilor.
Cum te ingrijesti dupa epilare?
Odata ce ai incheiat expunerea la aparatul IPL, poti aplica pe piele emulsii hidratante, pentru a preintampina eventualele sensibilitati sau iritatii. Rezista tentatiei de a smulge firele ramase, pentru a nu-ti ingreuna urmatoarea experienta de epilat. Oricum, vei observa cu surprindere ca multe dintre ele vor cadea de la sine. Dusurile foarte fierbinti sau hainele foarte mulate sunt alti stimuli din cauza carora ai putea acuza mici iritatii ale pielii proaspat epilate, asa ca ar fi cel mai bine sa le eviti in primele 48 de ore de la incheierea procedeului.
Care este durata tratamentului?
Desi vei putea vedea deja rezultate imbucuratoare ale tratamentului cu IPL dupa doar opt saptamani, pentru un efect de durata este recomandata continuarea periodica a procedurilor (cateva luni cate o sesiune de intretinere pe luna). Frecventa interventiilor este data de gradul de regenerare a firelor de par, care variaza de la un organism la altul. Unele fire vor cadea mai greu, in ciuda eforturilor tale repetate, ceea ce te va obliga sa insisti asupra anumitor zone. In general, un tratament complet dureaza intre 6 si 10 saptamani, dar exista cazuri in care acesta se intinde si pe parcursul a 12 luni.
Tratamentul cu IPL doare?
Datorita utilizarii unei forme concentrate de lumina, pentru a produce caldura doar in firul de par, epilarea cu IPL nu cauzeaza durere. Totusi, in functie de gradul de anduranta resimtit de fiecare dintre noi, poti acuza usoare ciupituri si senzatii de caldura intensa, pe durata foarte scurta.
Reactiile adverse in urma metodei
Tehnologia moderna din spatele epilarii cu IPL elimina aproape in totalitate riscul aparitiei de arsuri, de cruste sau de zone hiperpigmentate. In cazuri exceptionale, se pot constata usoare dureri sau senzatii de arsura, dar incidenta acestora se leaga de nerespectarea recomandarilor medicului dermatolog.
Contraindicatii ale epilarii cu IPL:
Desi este total inofensiva pentru piele, epilarea cu IPL nu este recomandata in cazul in care esti insarcinata sau alaptezi.
De asemenea, pielea pe care sunt deja prezente eczeme si inflamatii trebuie mai intai tratata, cu ajutorul recomandarilor medicului dermatolog.
Diferenta dintre metoda IPL si alte procedee:
Desi are parte de concurenta din partea altor tehnologii, epilarea cu IPL reuseste sa-si pastreze caracterul polivalent care te ajuta sa obtii rezultatele dorite cu minimum de efort.
- IPL vs. epilarea cu laser
Epilarea IPL si cea care foloseste laser prezinta multe asemanari, dar prima dintre ele se diferentiaza prin filtrele speciale. Acestea selecteaza anumite lungimi de unda ale spectrului luminos, in functie de lungimea si de culoarea firului de par. Suprafata pe care actioneaza epilarea cu IPL este mai mare decat cea vizata de laser, astfel ca riscul de ardere a pielii si de durere este mult mai mic.
- IPL vs. electroliza
Electroliza pierde net in fata epilarii cu IPL, la toate capitolele. Deosebit de dureroasa, din cauza extragerii firului de par cu ajutorul curentului electric, electroliza supune pielea unei adevarate traume. Daca procedeul IPL lasa pielea neatinsa, epilarea cu electroliza implica anestezierea zonei inainte de interventie si o multime de cicatrici, la sfarsitul acesteia, dintre care unele pot fi foarte adanci.