Hiperhidroza – tratamentul cu toxina botulinica

Din punct de vedere medical, transpiratia excesiva poarta numele de hiperhidroza si este o afectiune destul de rar intalnita. La nivel mondial procentul care sufera de aceasta afectiune este de 3% din populatie. Mai jos vei afla mai multe detalii si informatii interesante despre aceasta.

Ce este hiperhidroza?

Transpiratia este un proces fiziologic, normal prin care organismul nostru isi face racirea corpului, isi regleaza temperatura interna protejandu-ne astfel impotriva incalzirii in exces. In acelasi timp, are rol de detoxifiere, prin transpiratie fiind eliminate acele substante pe care nu au putut sa le elimine nici ficatul nici rinichii.

Hiperhidroza, denumirea stiintifica a secretiei abundente de transpiratie, este o afectiune medicala care persista toata viata si poate afecta diverse zone ale corpului: palmele, talpile, axila, zona de sub sani, zona inghinala, etc. In cazul transpiratiei excesive la axila, primele probleme apar in timpul adolescentei, iar la nivelul palmelor sau al talpilor fenomenul se manifesta inca din copilarie.

Tipuri de hiperhidroza:

  1. Hiperhidroza focala – intalnita cel mai des, implica transpiratii excesive la nivelul palmelor, plantelor, axilelor si la nivelul regiunii frontale. Botox (toxina botulinica) este indicata in tratamentul hiperhidrozei focale.
  2. Hiperhidroza generalizata – afecteaza intregul corp. Este mult mai rara si este de regula cauzata de o alta patologie precum infectia, diabetul sau in hipertiroidism. Transpiratia excesiva se remite de regula cand boala de baza este tratata.

Diagnosticul hiperhidrozei primare focale se realizeaza pe baza istoricului pacientului de transpiratii excesive axilare, palmare si plantare, la diversi triggeri fizici sau emotionali. Testul Minor este util pentru a indentifica exact zonele de transpiratie excesiva. Cauzele de hiperhidroza secundara trebuie sa fie excluse dupa o anamneza amanuntita si in urma unor investigatii de laborator.

De unde stii ca suferi de hiperhidroza?

  • transpiri frecvent dar si mai mult decat orice alta cunostinta a ta (cu exceptia cazului in care ai in anturaj pe altcineva care se confrunta cu aceasta boala), pe fata, pe crestetul capului sau pe frunte, pe picioare, in palme sau sub brat. De asemenea, in cazul hiperhidrozei, activitatea glandelor sudoripare nu mai este determinata de temperaturi crescute sau de umiditate, ci de factori necunoscuti. Multe dintre persoanele care se confrunta cu aceasta situatie neplacuta, transpira excesiv si atunci cand se odihnesc, la o temperatura normala.
  • alte semne ca suferi de hiperhidroza pot fi: imbujorarea fetei, deprinderea unei nuante rozalii sau albastrui a pielii de pe palme si de pe talpi, descuamarea pielii sau inmuierea sa.

Ce anume provoaca hiperhidroza si ce boli poate ascunde:

La ora actuala cauzele transpiratiei excesivesunt inca partial necunoscute. S-a afirmat multa vreme ca hiperhidroza se produce atunci cand suferi de anxietate, stres, tensiune, cand exagerezi cu sportul sau cand bei multa cafea iar astfel glandele sudoripare sunt stimulate exagerat de catre sistemul nervos.

Cu toate acestea, faptul ca persoanele afectate transpira excesiv si in somn sau atunci cand sunt relaxate, a distrus aceste ipoteze, iar azi majoritatea medicilor sunt de parere ca hiperhidroza nu este provocata de cauze psihologice.

Pe de alta parte exista pareri care sustin si ca hiperhidroza poate avea o origine genetica, dar si in acest caz exista semne de intrebare, dat fiind faptul ca nu a fost identificata nicio gena responsabila.

De partea cealalta, este util sa diferentiem hiperhidroza.

Hiperhidroza primara sau idiopatica apare cand persoana care se confrunta cu transpiratia excesiva are o stare buna de sanatate si aparent nicio cauza care sa declanseze aceasta transpiratie in exces.

Hiperhidroza secundara se manifesta cand pacientul sufera de o boala care starneste activitatea glandelor.

Iata care sunt afectiunile ce pot provoca transpiratie excesiva:

  • dezechilibre la nivelul glandei tiroide sau pituitare, unele boli infectioase, diabetul, guta, unele forme de cancer.
  • menopauza, abuzul de alcool sau consumul medicamente cu efecte adverse.
  • sindromul Frey, boala Greither, boala Charcot-Marie-Tooth, sindromul Ross, sindromul Shapiro, sindromul Jadassohn-Lewandowsky, sindromul Weaver, sindromul Gamstorp-Wohlfart sau boala Meleda, printre altele.

Cea mai frecventa este insa hiperhidroza localizata cand zona de sub brat este permanent umeda, hainele sunt patate, este favorizata dezvoltarea bacteriilor si apare mirosul neplacut.

Ce optiuni de tratament sunt pentru hiperhidroza?

Hiperhidroza nu este o afectiune foarte confortabila. Iti poate schimba model de viata, te poate inchide in casa, obligandu-te la o existenta solitara. Din fericire, exista numeroase optiuni disponibile care te pot ajuta sa reduci simptomele acesteia si sa duci acea viata normala dinaintea aparitiei acesteia.

  • antiperspirante din categoria celor cu prescriptie medicala. Cele mai eficiente deodorante pentru transpiratia excesiva sunt considerate cele cu clorura de aluminiu.
  • medicamente pentru a calma sau a reduce simptomele hiperhidrozei. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt pilulele anticolinergice.
  • laserul si interventiile chirurgicale pentru extirparea glandelor sudoripare completeaza gama de solutii ce tintesc in mod eficient hiperhidroza.
  • iontoforeza, doar in unele cazuri. Iontoforeza poate fi folosita si pentru tratarea hiperhidrozei axilare. Tratamentul consta in plasarea buretilor inmuiati in apa si prin care se trece un curent electric sub axile. Cu toate acestea, aceasta metoda este mai putin precisa si mai putin eficienta. Iontoforeza este nedureroasa, provoaca cel mult o usoara senzatie de furnicaturi. Se poate realiza in cabinetele medicilor dermatologi dotati cu un aparat. Acest tratament este de lunga durata. Sunt necesare mai multe sedinte pentru a initia tratamentul, apoi pentru a-si mentine efectele pe termen lung. La inceput, sunt necesare trei pana la sase sedinte pe saptamana, urmate de o data sau de doua ori pe saptamana in faza de intretinere. O imbunatatire poate fi observata de obicei dupa aproximativ zece sedinte. Pentru rezultate este important sa ai sedinte regulate.Contraindicatii la iontoforeza: iontoforeza nu poate fi prescrisa in caz de sarcina, sau daca persoana are un stimulator cardiac, o proteza sau un dispozitiv intrauterin metalic. Daca ai vreun dubiu, nu ezita sa discuti cu medicul tau.
  • toxina botulinica.

Toxina botulinica blocheaza transmiterea impulsurilor nervoase catre muschi si este astfel utila mai ales in cazul ridurilor de expresie, care se formeaza in urma miscarilor faciale cand in urma injectarii acesteia obtinem un ten neted.

In industria estetica toxina botulinica este folosita si in tratarea transpiratiei excesive, in atenuarea spasmelor musculare si in alinarea anumitor tipuri de migrene. Ai fi crezut ca toxina botulinica cea de toate zilele este utilizata cu succes si pe scara larga in medicina din anii ’80 cand a fost initial folosita pentru a trata clipitul nervos al pleoapelor, migrena si strabismul?

Tratamentul cu toxina botulinica pentru oprirea transpiratiei in exces

Tratamentul cu toxina botulinica este unul rapid, usor de efectuat, practicat de aproape 30 de ani.

In clinica noastra, tratamentul pentru hiperhidroza este realizat numai de catre medicul dermatolog sau estetician specialist, cu experienta in realizarea acestei proceduri.

Se aplica anestezic pe toata zona ce urmeaza a fi injectata, se delimiteaza apoi zonele de injectare, iar injectiile se fac intradermic la un centimetru cu cantitati foarte mici de toxina botulinica, pe toata zona marcata, iar medicul se va asigura ca substanta este distribuita uniform.

Toxina botulinica blocheaza temporar secretia acelor substante chimice care excita in exces glandele sudoripare iar astfel, activitatea glandelor sudoripare este blocata acolo unde este injectata toxina.

Efectul se instaleaza in circa 14 zile iar cantitatea de transpiratie produsa va scadea considerabil.

Cat dureaza efectul injectiilor cu toxina botulinica?

Injectiile cu toxina botulinica vor opri simptomele de transpiratie excesiva pentru circa 4-6 luni, in functie de reactivitatea individuala.

Micro-injectiile cu toxina botulinica nu vindeca definitiv transpiratia in exces si nici nu o opreste complet, simptomele vor reaparea treptat.

Recomandam ca tratamentul cu botox sa fie repetat de 2 ori pe an.

Care sunt efectele adverse?

Contrar a ceea ce ar putea presupune unii, acest tratament nu actioneaza decat local, doar pe o bucata mica de piele din zona tratata, nu este influentat echilibrul intern al organismului, nu se modifica transpiratia pe alte zone.

O veste inca si mai buna? Injectiile cu toxina botulinica au primit certificarea FDA, pentru tratamentul transpiratiei excesive la nivelul palmelor si axilei, asa ca nu mai ai de ce sa fii ingrijorata.

Important: pentru ca transpiratia excesiva poate fi un simptom al unor alte boli, este recomandat un consult dermatologic inainte de a face injectarea cu botox.

Adeseori, ca sa scapam de transpiratie este suficient sa tratam boala.

Inainte de tratament:

  • nu se va administra niciun fel de medicament in saptamana dinainte
  • nu se va consuma alcool, cu 2 saptamani inainte
  • administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau antibiotice va fi oprita cu o saptamana inainte.

Dupa tratament:

De obicei oamenii toloreaza foarte bine injectiile cu toxina botulinica, dar frecvent pot aparea si reacii adverse:

  • durere usoara, inflamare si vanatai in zona de injectare;
  • simptome asemanatoare gripei;
  • durere de cap;
  • problem gastrointestinale;
  • inflamarea pleoapelor;
  • greata;
  • slabiciune temporara sau paralizie a muschilor apropiati.

Contraindicatii:

Pentru ca nu au fost facute studii in acest sens, tratamentul de oprire a transpiratiei cu toxina botulinica este contraindicat in urmatoarele cazuri:

  • sarcina, alaptatare;
  • boli neurologice severe, de tipul miastenia gravis;
  • persoanele sub tratament cu anticoagulante, antibiotice sau antiinflamatorii corticosteroidiene;
  • infectii locale in regiunea ce urmeaza a fi tratata;
  • persoanelor cu asteptari nerealiste.

Sfaturi:

  • evita consumul de cafea, ceai, cola, ciocolata, alcool;
  • evita consumul exagerat de condimente, alimente prajite, alcool, tutun pentru ca favorizeaza transpiratia in exces;
  • poarta haine din bumbac intrucat fibrele sintetice impiedica evaporarea normala a transpiratiei;
  • schimba imbracamintea si incaltamintea cand simti transpiratie;
  • nu purta haine stranse pe corp;
  • cauta sosete care contin argint sau cupru pentru a reduce riscul de infectie si mirosul neplacut;
  • dupa baie, foloseste pudra de talc;
  • pentru a reduce transpiratia, poti aplica antiperspirante cu saruri de aluminiu.