Microdermabraziunea este unul dintre cele mai cautate tratamente dermatocosmetice.
Desi, microdermabraziunea nu este o descoperire noua, de la originile sale si pana in prezent procedura s-a imbunatatit considerabil, astfel incat astazi este o procedura eficienta si nedureroasa.
Ce este microdermabraziunea:
In trecut, tehnica de microdermabraziune era realizataintr-o maniera destul de rudimentara. Medicii acelor vremuri foloseau un fel de smirghel pentru a nivela pielea afectata de rani. Abia incepand cu secolul XX se poate discuta despre o forma modernizata a realizarii microdermabraziunii. Mai exact, in Italia procedura presupunea aspirarea celulelor moarte.
In zilele noastre microdermabraziunea este una dintre cele mai solicitate tratamente cosmetice ale ultimilor ani.
Microdermabraziunea este o metoda minunata de regenerare a tenului, din mai multe motive:
- nu este invaziva,
- nu este dureroasa,
- poate fi realizata in orice sezon,
- nu necesita timp de recuperare,
- este una dintre putinele metode de exfoliere care poate fi facuta si vara.
Ce presupune sedinta de microdermabraziune:
Microdermabraziunea este o exfoliere mecanica care se realizeaza cu ajutorul unui aparat.
Exista 2 tipuri de aparate de microdermabraziune: cu capat de diamant sau cu flux de dioxid de siliciu sub presiune. Aparatul cu capat de diamant realizeaza exfolierea prin miscarile de abraziune, iar la cel cu dioxid de siliciu, stratul superficial se exfoliaza datorita presiunii.
Cat dureaza si in ce consta sedinta de microdermabraziune:
Daca vorbim despre zona fetei, o sedinta dureaza aproximativ 30 de minute. Microdermabraziunea este, de fapt, un gomaj mecanic insotit de aspirare, o procedura deloc dureroasa, ba chiar relaxanta. Cu ajutorul aparatului special si al baghetei se maseaza tenul prin miscari circulare.
In timpul procedurii, un flux controlat de cristale de oxid de aluminiu medical (in cazul microdermabraziunii cu cristale) este eliberat pe suprafata pielii, asigurandu-se astfel o exfoliere blanda a celulor moarte, precum si a straturilor terne ale pielii. In combinatie cu actiunea de vacuum, microdermabraziunea ofera o multime de beneficii pentru piele.
Ce probleme ale pielii amelioreaza microdermabraziunea:
Microdermabraziunea este tratamentul ideal pentru pielea congestionata, astfel ca se adreseaza in principal persoanelor care se confrunta cu puncte negre si pori blocati.
In plus, tehnica aduce un plus de luminozitate pielii, redandu-i stralucirea naturala.
De asemenea, microdermabraziunea este recomandata si pentru ameliorarea liniilor fine si a cicatricilor post-acneice, insa poate fi folosita de catre oricine isi doreste un ten curat si fara imperfectiuni.
Ce beneficii are microdermabraziunea:
Prin micsorarea stratului de celule moarte de la suprafata pielii creste penetrabilitatea produselor cosmetice, crescandu-le astfel eficienta. Principalul beneficiu este stimularea regenerarii pielii, orice exfoliere fiind un factor de accelerare a ratei diviziunii celulare.
Care sunt indicatiile microdermabraziunii:
Procedura se realizeaza o data la 10-14 zile, timp de 6-8 sedinte sau pana la obtinerea rezultatului dorit. Sedinta de microdermabraziune este precedata de o curatare a fetei (demachiere, tonifiere), fiind permisa si curatarea profunda a pielii cu ajutorul extractiilor.
Durata sesiunii de microdermabraziune este de 15-20 de minute, in functie de reactia pielii. Ideal este ca aceasta exfoliere sa fie urmata de aplicarea de produse (seruri, masti, crema cu SPF la final) care sa tinteasca rezolvarea problemei.
Precautii post-procedura:
La sfarsitul procedurii se aplica obligatoriu o crema de final cu SPF, la fel trebuie sa aplice clienta si in urmatoarele zile.
Este interzisa expunerea la soare timp de 2-3 zile dupa procedura, in functie de intensitatea exfolierii si fototipul pielii.
In general, este bine ca in urmatoarele 48 de ore sa evite alte poceduri estetice, pentru a evita iritarea pielii si pentru a cunoaste beneficiul real in cazul fiecarei persoane.
Cui i se adreseaza microdermabraziunea:
Printre principalele imperfectiuni care se pot corecta prin microdermabraziune se numara:
- Formele usoare de acne,
- Cicatricile,
- Petele solare,
- Punctele negre,
- Porii dilatati,
- Aspectul neuniform al pielii,
- Vergeturile usoare.
Ranile cauzate de arsuri sau defectele ale pielii din nastere NU pot fi tratate prin microdermabraziune.
Cum te pregatesti pentru o sedinta de microdermabraziune:
- Evita medicatia anti-acneica cu cel putin 6 luni inainte de procedura.
- Evita expunerea la soare timp de cel putin doua saptamani inainte de realizarea procedurii.
- Inainte cu 14 zile inainte de procedura evita bronzarea sau epilarea zonei pe care se va lucra.
- Nu administra medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene cu aproximativ sapte zile inainte.
- Evita folosirea produselor exfoliante si a mastilor cu 3-5 zile inainte de microdermabraziune.
- Nu efectua proceduri cu botox cu minin 4 ore inainte de tratament.
Ideal este sa nu iti programezi sedinta de microdermabraziune inaintea unui eveniment special din viata ta. In urma tratamentului, pielea ar putea fi rosiatica timp de cateva zile.
Cum iti ingrijesti pielea dupa microdermabraziune:
In urma tratamentului de microdermabraziune, pielea ta va avea nevoie de hidratare, motiv pentru care va trebui sa folosesti o crema intens hidratanta si hranitoare, dupa 24 de ore de la tratament. Mai mult decat atat, foarte importanta este hidratarea prin consumul de lichide si prin aportul de alimente bogate in nutrienti.
De asemenea, asigura-te ca folosesti produse cu efect de regenerare si ca eviti folosirea machiajului in urmatoarele 2-3 zile dupa procedura. Totodata, este recomandat sa eviti atingerea sau scarpinarea zonei tratate, precum si medicatia anti-acneica in primele 48 de ore.
Care sunt contraindicatiile microdermabraziunii:
Exista si cazuri in care expertii nu recomanda microdermabraziunea. Persoanele cu pielea foarte sensibila, precum si cele care se confrunta cu capilare sparte ar trebui sa evite acest tratament.
Aceeasi regula se aplica si in cazul celor care s-au expus recent la soare.
Microdermabraziunea este, de asemenea, contraindicata in cazul pacientilor care:
- Nu au implinit varsta de 14 ani,
- Sufera de cancer de piele,
- Sufera de rozacee active,
- Prezinta herpes activ in zona pe care se doreste efectuarea tratamentului,
- Urmeaza tratament cu medicatie anticoagulanta,
- Prezinta cicatrici cheloide,
- Femei insarcinate care se confrunta cu dezechilibre hormonale.
Ce riscuri implica dermabraziunea:
Atunci cand este efectuata corect, microdermabraziunea nu prezinta riscuri sau complicatii.
In anumite cazuri, pielea tratata prin tehnica de microdermabraziune manifesta o sensibilitate crescuta la expunerea la soare.