Radiatiile ultraviolete sunt de mai multe tipuri.
- Razele UVC se opresc la nivelul stratului de ozon, unde sunt absorbite.
- Razele UVB reprezinta doar 5% din radiatiile ultraviolete ce ajung pe pamant, sunt oprite de nori si sticla, dar pot patrunde la nivelul epidermului. Ele determina bronzul, dar si arsurile solare, reactiile alergice si cancerul de piele.
- Razele UVA sunt mult mai numeroase, reprezentand 95% din radiatiile ultraviolete. Ele trec prin nori, sticla si patrund mai adanc in piele, pana la nivelul dermului. Prin producerea de radicali liberi ele afecteaza celulele si duc la fotoimbatranire (pierderea elasticitatii tegumentului si aparitia ridurilor), hiperpigmentari (melasma, masca de sarcina, pete), intoleranta solara (inrosire, mancarime, eruptii polimorfe la lumina) si aparitia unor tipuri de cancer de piele.
Este adevarat ca radiatiile solare cresc riscul de cancer de piele?
Da, este dovedit faptul ca majoritatea cazurilor de cancer de piele sunt rezultatul expunerii la radiatiile ultraviolete. Atat carcinomul bazocelular cat si cel spinocelular (cele mai frecvente forme de cancer cutanat) sunt localizate de obicei pe zonele fotoexpuse, iar incidenta lor este corelata cu expunerea cumulativa la soare de-a lungul vietii. De asemenea, si riscul de melanom, o forma de cancer cutanat mai rar, dar mult mai agresiv, creste odata cu expunerea la soare. Chiar si sursele artificiale de ultraviolete cresc riscul de aparitie a cancerelor cutanate, solarele fiind catalogate de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept carcinogene.
Factori de risc pentru toate formele de cancer de piele:
- Riscul de melanom este crescut la persoanele care au istoric de melanom in familie sau nevi (alunite) atipici sau numerosi (peste 50).
- Alti factori de risc pentru toate formele de cancer de piele sunt:
- un fototip cutanat deschis, cu o piele alba,
- istoric de arsuri solare cu vezicule (in special in copilarie),
- expunere excesiva la soare de-a lungul vietii,
- utilizarea solarelor pentru bronzat.
Pielea are memorie si vorbeste de la sine. Se intampla des sa vedem un pacient cu semne importante de expunere la soare, fotoimbatranire cutanata, pete pigmentare. Daca il intrebam cat de mult sta la soare, cel mai adesea raspunsul este ca nu mai sta la soare de multi ani. Dar cu siguranta aflam ca in tinerete petrecea multe ore la plaja. Si toate acele ore de expunere se cumuleaza.
Radiatiile UV denatureaza ADN-ul celular. Chiar daca nu apare arsura solara, ca semnal de alarma, majoritatea efectelor nocive ale soarelui asupra pielii sunt rezultatul expunerii cumulative din primii 18 ani de viata. Deci protectia solara trebuie inceputa de la o varsta frageda.
Cum alegem crema de fotoprotectie?
In primul rand trebuie sa alegem creme cu spectru larg de protectie, eficiente atat impotriva radiatiilor UVB cat si UVA.
Sunt de preferat cremele cu ecran mineral, adica cele care contin dioxid de titaniu si oxid de zinc. Acestea ofera o protectie mai buna si mai stabila decat cele cu filtru chimic. Sunt de evitat mai ales cremele chimice ce contin Retinyl Palmitate (ce poate determina aparitia unor tumori cutanate) si Oxybenzona (ce poate da tulburari hormonale, in special la copii).
Apoi, factorul de protectie va fi ales in functie de fototipul cutanat al fiecaruia:
- persoana care se bronzeaza usor si nu se arde aproape niciodata la soare, va putea aplica un factor SPF de 20.
- o piele alba care se bronzeaza greu sau deloc si se inroseste usor, va avea nevoie de un SPF de minim 30.
- persoanele cu multe alunite, cu piele sensibila sau intoleranta la soare, precum si copiii vor avea nevoie de SPF 50.
In functie de particularitatile individuale ale tenului, se vor alege produse adaptate – spre exemplu produse pentru diferite tipuri de ten: gras, seboreic, acnee, rozacee, ten sensibil.
In cele din urma ramane alegerea texturii in functie de preferinte, existand o gama foarte variata de produse sub forma de: crema, gel, spray sau chiar bruma foarte fina, pentru o senzatie lejera.
Daca folosim crema de protectie solara scade riscul de cancer de piele?
Da, crema de protectie solara este special conceputa in scopul de a ne proteja de efectele nocive are radiatiilor solare, si implicit scade riscul de aparitie a cancerului de piele.
Trebuie insa sa avem in vedere faptul ca aceasta nu ne ofera un „scut magic”, un permis de a sta la plaja pentru un timp nelimitat. Ea trebuie aplicata corect si intr-o cantitate suficienta, de 2 mg/cm de piele, asta insemnand de exemplu echivalentul unei lingurite pentru zona fetei, iar pentru corp, produsele de tip spray trebuie sa formeze o pelicula uniforma. Crema trebuie reaplicata la fiecare 2 ore pentru a-si pastra nivelul de protectie, si chiar mai des in cazul in care intram in apa sau transpiram abundent.
Dupa ce varsta ar trebui sa mergem la controale dermatologice de rutina?
Nu exista un prag standard, ci difera in functie de pacient. O persoana care nu are antecedente de expunere importanta la soare si nu are in familie cazuri de cancer de piele, ar trebui sa se prezinte pentru o verificare de rutina incepand cu varsta de 40 de ani.
In schimb, in cazul in care exista istoric de melanom la rudele apropiate sau in cazul in care pielea a fost supusa intensiv la radiatii ultraviolete naturale sau artificiale (inclusiv solar), atunci clar trebuie mers periodic la un control dermatologic. Bineinteles ca aceasta verificare ar trebui facuta incepand de la o varsta mai tanara.
Cat de des ar trebui facute aceste controale de rutina?
Si in acest caz depinde foarte mult de istoricul pacientului.
- Un pacient care a avut un melanom sau un alt tip de cancer cutant, ar trebui sa se prezinte la control la interval de 6 luni.
- Daca nu exista istoric de cancer cutanat, controlul este recomandat un interval de 1 an.